Baskı beton nasıl doğru bir şekilde yapılır

Baskılı beton, ayrıca damgalı beton olarak da adlandırılır, herhangi bir yüzeyi sınırsız bir şekilde kişiselleştirebileceğiniz dekoratif bir tekniktir. Onunla, kırmızı tuğla, taş, fayans, arduvaz veya ahşap gibi asil malzemelerin görünümünü hızlı ve kolay bir şekilde taklit edebilirsiniz, diğer birçokları arasında.

Genellikle kamusal alanlarda, yani kaldırımlarda, yollarda, meydanlarda, parklarda veya alışveriş merkezlerinde sıkça bulunan çok yönlü bir malzeme. Ancak, sundurmalar, teraslar ve konut bölgelerine girişlerde de çok yaygın. Genellikle dış mekanlarda, ancak son zamanlarda iç mekanlarda baskılı beton kullanımı artıyor. Özellikle büyük depolar ve park yerleri, spor salonları, oteller, alışveriş merkezleri ve restoranlar gibi alanlarda baskılı zeminlerde.

Ama, baskılı beton nasıl yapılır? İlk olarak bilmeniz gereken, uygulama yönteminin bu kaplamanın uygulanacağı yüzeye bağlı olarak değiştiğidir. Bu bağlamda, zeminlerde ve duvarlarda işlem aynı olmasa da, sonuçlar aynı derecede muhteşemdir.

Aşağıda, zeminlerde ve kaplamalarda baskılı beton nasıl yapılır ve ayrıca duvarlarda, cephe ve duvarlarda dikey baskılı beton nasıl uygulanır anlatacağız.

Baskı beton, doğru teknikler ve dikkatli bir uygulama ile uzun ömürlü ve estetik sonuçlar sunar. İşte baskı betonun doğru bir şekilde yapılması için izlenmesi gereken adımlar:

Zeminlerde baskılı beton nasıl yapılır: adım adım uygulama

İç ve dış zeminlerde baskılı beton en yaygın kaplama kullanımıdır. En dikkat çekici baskılı yüzeylerden bazılarını parklarda, teraslarda, meydanlarda, açık hava otoparklarında, alışveriş merkezlerinin dışında veya konut bölgelerine girişlerde bulabiliriz.

Bu bölümde, işin başarısını garanti altına almak için zeminlerde ve kaplamalarda baskılı betonun nasıl yapıldığını adım adım açıklıyoruz. Adımlardan birinde hata yapmak ölümcül olabilir.

Beton dökmekten önce zemini hazırlayın

Taze betonun döküleceği zeminin mükemmel durumda olması çok önemlidir, çünkü bu hem davranışı hem de gelecekteki baskılı yüzeyin dayanıklılığını doğrudan etkiler. Bunun için yüzeyi yapraklar veya taşlar gibi bir engel olabilecek herhangi bir öğeden temizlemek gereklidir. Sadece bu şekilde temiz ve kaliteli bir yüzey garantilenir.

Baskılı beton döşemenin düzgünlüğünü sağlamak için, arazinin seviyeleri ve eğimleri hazırlanmalıdır. Tabana, betonun su kaybını önlemek için 400 ölçekli polikret film uygulanacak ve betonla doldurulacak alanları sınırlamak için çevresel birleşme yerleştirilecek ve bir kalıp kutusu yerleştirilecektir.

Yüzeyde beton uygulamadan önce, malzemenin dökülmesi (15 cm) ve kumun (2 cm) dökülmesi ve desteklerin sıkıştırılması çok önemlidir.

Zemine beton dökmek

Destek hazırlandıktan sonra, gelecekteki sorunları önlemek için betonu eşit bir şekilde dökmek zamanıdır. Beton tabakası mükemmel bir şekilde düz ve sıkıştırılmış olmalıdır. Direncini artırmak için betona polipropilen lifler ekleyin. Ayrıca tüm çevrelerde ve sabit öğelerle buluşmalarda çelik bir ağ ve eklem kullanılmalıdır.

Aşağıdaki durumlardan herhangi biri oluşursa, betonun zemin veya kaplama üzerine dökülmesi durdurulmalıdır:

 Eğer ilk 48 saat içinde sıcaklıkların 0ºC’nin altına düşmesi bekleniyorsa.

 Eğer betonun sıcaklığı 10ºC’nin altındaysa veya çevre sıcaklığı 30ºC’yi aşıyorsa.

 Aşırı rüzgar varsa. Bu, yüzeyin kurumasına neden olabilecek bir durum.

Uygulanan betonun zeminde düzleştirilmesi ve düzeltme işlemi

Betonu sıkıştırmak ve kanatmak için bir rulo kullanın. Beton zeminin düzleştirilmesi veya seviyelendirilmesi için bir mala veya düzleştirici kullanılmalıdır. Baskılı betonu doğru bir şekilde yapmak için, düzleştirme işlemi sırasında mekanik bir titreşim olmamalıdır.

Betonun düzleştirilmesi

Hala hala taze olan beton üzerinde, düzgün, sıkı, dayanıklı, düz ve uzun ömürlü bir zemin elde etmek için sıva işlemi yapılır. Bu adımı atlamak, fazla nem nedeniyle kabarcıkların ve laminasyonun oluşmasına neden olabilir.